Vetäessäni karsinnan jälkeisenä iltana viitoitusnauhaa finaalin viimeiseltä rastilta kohti maalia ajattelin, että onneksi tähän ei tullut keksittyä mitään erikoisempaa. Vain kaarteen jyrkkyys rinteen alaosassa mietitytti hieman, mutta koska reitti oli valvojien ehdottama, en huolestunut.
Vähänpä ymmärsin.
Mihin suuntaan sinä lähtisit, jos viimeisellä rastilla leimattuasi nostaisit katseesi ja näkymä olisi tämä:

Kääntyisitkö kannoillasi ja lähtisit täysin päinvastaiseen suuntaan? Et kai. Useampi B-finaalin ensimmäisistä maaliintulijoista kuitenkin lähti.
Karsinnassa valkoinen viitoitusnauha veti kilpailijoita puoleensa niin kovasti, että he säntäsivät 90 astetta väärään suuntaan. Finaalissa samanlaisella – mutta paljon paremmin erottuvalla – nauhalla ei ollut minkäänlaista* vetovoimaa.
Tällä kertaa voimakasta vetoa aiheutti selän takaa kuuluva kuulutuksen ääni, joka sai lähtemään 180 astetta väärään suuntaan. Tai sikäli oikeaan, että kuulutuksen suunnassahan maali oli. Viitoitus sen sijaan lähti päinvastaiseen suuntaan, teki pienen mutkan ja kääntyi sitten kohti maalia.

Yllä olevaan kuvaan on merkitty, miten loppuviitoitus kulki. Olin alun perin ajatellut vetää nauhan punaisen nuolen osoittamasta kohdasta (silloin rasti olisi sijoitettu nuolen alla olevalle nenälle), mutta valvojat keksivät, että lännempänä oli loivempi kohta, josta irtomaarinteen pääsi helpommin alas. Heidän ehdotuksensa oli mielestäni hyvä, joten siirsin rastia hieman ja muutin viitoituksen reitin.
B-finalistien alkaessa tulla maaliin valokuvaaja huomasi, että osa lähti oikomaan punaisella nuolella merkittyä reittiä. Kuvaaja jäi paikalle opastamaan kilpailijoita, ja kun pääsin itse paikalle, jatkoin eteläisempää viitoitusnauhaa ehkä kolmisen metriä itäänpäin. Sen pidemmälle sitä ei voinut vetää, muuten nauha olisi houkutellut kilpailijat entistä varmemmin väärään suuntaan.

Päätimme TA:n ja valvojan kanssa, että paikalle on jätettävä opas, joka varmistaa että kilpailijat lähtevät oikeaan suuntaan. Näin kukaan A-finalisteista ei päässyt oikaisemaan.
Kuka hyötyi ja kuka kärsi?
Vaikka oikoreitti kartalla näyttää suhteellisen suurelta, ei se ollut kovin montaa sekuntia nopeampi kuin viitoitusta pitkin kulkeva oikea reitti, sillä rinne jyrkkä ja hankalakulkuinen. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) hyöty oli ehkä vajaan kymmenen sekunnin luokkaa.
Yhdessä B-sarjassa tehtiin protesti, koska sarjan kärkeen sijoittuneet oikaisivat. Tuomarineuvosto päätti kuitenkin hylätä vastalauseen, koska oikaiseminen ei parantanut kenenkään sijoitusta, eikä kartassa tai viitoituksissa ollut mitään virhettä.
Vai oliko?
No sikäli tietenkin oli, että tällaista ei saisi päästä tapahtumaan. Viitoituksella ei saisi olla oikaisumahdollisuutta, ja jos sellainen on, pitäisi sitä valvoa (alusta asti). Nyt vain kenellekään ei tullut mieleen, että joku voisi suunnata viimeiseltä rastilta muualle kuin selkeästi erottuvan viitoituksen suuntaan.
Mitä opimme
Viimeiseltä rastilta lähtevä suunnistaja ei yleensä katso karttaa eikä välttämättä viitoitustakaan vaan reagoi vahvimman rastilla saamansa ärsykkeen tai mielikuvan perusteella. Tai jotain siihen suuntaan [Päivitys 6.7.2017: Myös sillä, miten viitoitus merkitään karttaan, on väliä. Katso alta Pardalin hyvä kommentti.] Joka tapauksessa SM-tason suunnistajakin voi lähteä selkeästi väärään suuntaan, jos se mitenkään on mahdollista.
Maasto kilpailukeskuksen pohjoispuolella oli sellaista, että sieltä saattoi tuoda tuoda kilpailijat maaliin vain kahdesta vähän loivemmasta raosta. Olisikin pitänyt käyttää yleisörastin (alla olevassa kuvassa rasti nro 13) itäpuolista aluetta.

Jättämällä yleisörastin pois olisin saanut esimerkiksi H21-radan hieman lyhyemmäksi (ratapituuksista lisää myöhemmissä kirjoituksissa), yhden rastin pois ja Kotolammen ylittävän rastivälin hieman paremmaksi. No, ensi kerralla sitten.
Jos joku SM-pitkillä kilpaillut lukee tämän, niin olisi kiva kuulla kommentteja viitoitusratkaisusta! Kommentoi alle, lähetä sähköpostia tai käytä anonyymiä lomaketta.
*No oli sillä oikeasti vetovoimaa. Enemmistö lähti viitoitukselle ihan oikeaan suuntaan ilman opastustakin.
24.11.2016 at 22:30
Tuntuihan tuo hieman erikoiselta ratkaisulta vetää loppu syheröön niin läheltä k-keskusta, vaikka olikin yleisön kannalta mielenkiintoinen. Kartalla alue oli niin tukossa, että väsyneenä ei paljon ollut enää kuin vaisto. Viitoitukset taisivat silti löytyä ihan luontaisesti oikeaan suuntaan. Joka tapauksessa rata oli pitkä ja tuo toinen mahdollinen loppu vaikuttaa kyllä selvemmältä ja paremmaltakin. Hyvä 👌
TykkääTykkää
28.11.2016 at 20:30
Kiitos kommentista! Ajatus oli tosiaan saada jännitystä vielä aivan loppuun ja jopa yleisön silmien eteen, sillä osa viimeisestä välistä olisi näkynyt kilpailukeskukseen, jos puissa ei olisi ollut lehtiä tai niitä olisi kaatanut hieman enemmän kuin nyt kaadoimme (olimme saaneet siihen luvan). Mutta alue oli tosiaan turhan syheröinen 15-tonnisella kartalla.
Pääsarjojen viimeinen väli oli hyvä esimerkki siitä, miksi ollut syytä tulostaa mahdollisimman laadukas 15-tonninen mahdollisimman ajoissa ja liikkua maastossa pääasiassa sen kanssa. Nyt liian suuri osa työstä tehtiin joko Ocadilla tai 10-tonnisilla.
TykkääTykkää
2.12.2016 at 21:12
Täysin käsittämätön päätös tuomarineuvostolta sallia oikaisu sillä perusteella, että ei hyötynyt kuin vähän. Todellisuudessa nämä suunnistajat eivät suorittaneet rataa siten kuin se oli karttaa merkitty ja lopputuloksena olisi pitänyt olla hylsy. Toivottavasti kilpailuryhmä tai mikä onkaan käsittelee tapauksen ihan omatoimisesti.
TykkääTykkää
3.12.2016 at 13:32
Käsittääkseni oikaiseminen ei parantanut kenenkään sijoitusta. Lisäksi (edelleen käsittääkseni) ei ollut tarkkaa varmuutta siitä, ketkä olivat oikaisseet ja ketkä eivät. Hankala kysymys ja kurja tilanne joka tapauksessa.
TykkääTykkää
6.7.2017 at 11:36
Ko. suunnistajat suorittivat radan juuri siten kuin karttaan oli merkitty. Jos katsot yo. karttakuvasta, niin huomaat että oikaisemalla punaisella merkitystä kohdasta ko. suunnistajat yhtyvät viitoitukselle rastiympyrän sisäpuolella eli kartan perusteella näyttää siltä, että viitoitus lähtee rastilta juuri tuohon suuntaan. Koska viitoitusmerkintää ei voi käyttää rastiympyrän sisäpuolella, saattoi monella kilpailijalla olla oletuksena että viitoitus lähtee siihen suuntaan josta se tulee ympyrästä ulos. Näin kävi myös itsellä vaikka tulin rastille kävellen. Tästä ongelmasta olisi varmasti ainakin osittain vältytty jos rastilta lähtevän viitoituksen lenkki olisi vedetty selkeästi pidemmäksi eli viitoituksen 180-asteen U-mutka olisi ulotettu rastiympyrän ulkopuolelle tai jos ei muuten mahdollista niin piirretty ainakin sinne vaikka itse viitoitus olisi kulkenutkin rastiympyrän sisäpuolisella alueella.
TykkääTykkää
6.7.2017 at 14:00
Erittäin hyvä huomio. Kun viitoitus kerran piti vetää mutkalle, olisi tämä mutka kannattanut piirtää (liioitellen) myös karttaan.
TykkääTykkää