Suomen kaikkien aikojen menestynein miessuunnistaja Jani Lakanen kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään useamman kiinnostavan pointin tämänvuotisista nuorten MM-kisojen pitkän matkan radoista, jotka hän laati.

Radathan olivat erittäin hyvät, varsinkin kun ottaa huomioon maaston ja sen rajoitukset. Janin mukaan alkuperäinen visio toteutui 70-prosenttisesti – eli kuten yleensä, kompromisseja oli pakko tehdä.

Erityisen upeaa kisassa oli miesten todella pitkä rastiväli, jossa oli monta hyvin erityyppistä reitinvalintaa – ja niistä vielä monta variaatiota.

Jani kertoo Facebook-sivullaan, että riittävän kiinnostavien valintojen aikaansaamiseksi piti merkitä kaikki pellot ja niityt kielletyiksi alueiksi. Ratkaisu oli selvästi onnistunut, mutta kuten yleensäkin parhaaseen ratkaisuun pyrittäessä, aiheutui tästäkin valinnasta melko paljon lisätyötä. Suunnittelusta tuli monimutkaisempaa ja maastoon piti vetää paljon viitoitusnauhaa sekä järjestää valvonta.

Miesten pitkän välin kaikki päävaihtoehdot olivat suunnilleen yhtä nopeita. Ojanahon huono valinta välin keskivaiheilla kompensoitui sillä, että hän juoksi muita kovempaa. Klikkaa kuva suuremmaksi!
Myös naisilla molemmat päävaihtoehdot olivat suunnilleen yhtä nopeat. Aebersold oli niin paljon vauhdikkaampi kuin muut, että hän olisi todennäköisesti tehnyt selvät pohjat, vaikka olisi juossut (pummeitta) suoraankin. Kuva suurenee klikkaamalla.

Hienoa oli myös, että muutamalla lyhyemmälläkin välillä oli reitinvalintaa. Tässä on komea esimerkki välistä, jonka kaltaisia saisi keskimatkankin kisoihin, mutta joita ei kovin usein tule vastaan:

Mutta olisiko ratoja voinut vielä parantaa?

Parantamista voi tietysti tehdä loputtomasti, varsinkin kisan jälkeen kun on huomattavasti viisaampi. Mutta yksi etukäteenkin huomattavissa ollut suunnitteluvirhe radoissa oli. Virheestä aiheutui pahimmillaan parin minuutin tappio joillekin kilpailijoista.

Koska viitoitusvirheitä on tullut tehtyä itsekin, kirjoitin tästä tapauksesta erillisen postauksen: Älä vedä viitoitusta näinkään – hienon JWOC-radan pikkuinen kauneusvirhe.

Viitoitusvirheen lisäksi en löydä radoista olennaista parannettavaa. Varsinkaan, kun kilpailukeskuksen paikkaa ei voinut siirtää ja miesten radalle piti saada hajontalenkit.

Miesten kakkosvälillä en ehkä olisi itse tarjonnut yhtä hyvää tiekiertovaihtoehtoa ja loppuradalle olisin yrittänyt saada vielä yhden reitinvalintavälin. Nämä olisivat kuitenkin olleet vain marginaalisia parannuksia – jos ne ylipäänsä olisivat olleet mahdollisia toteuttaa.