Vetäessäni karsinnan jälkeisenä iltana viitoitusnauhaa finaalin viimeiseltä rastilta kohti maalia ajattelin, että onneksi tähän ei tullut keksittyä mitään erikoisempaa. Vain kaarteen jyrkkyys rinteen alaosassa mietitytti hieman, mutta koska reitti oli valvojien ehdottama, en huolestunut.

Vähänpä ymmärsin.

Mihin suuntaan sinä lähtisit, jos viimeisellä rastilla leimattuasi nostaisit katseesi ja näkymä olisi tämä:

finaalin-viitoitus
Näin alkoi Meikon SM-pitkien finaalin maaliviitoitus.

Kääntyisitkö kannoillasi ja lähtisit täysin päinvastaiseen suuntaan?  Et kai. Useampi B-finaalin ensimmäisistä maaliintulijoista kuitenkin lähti.

Karsinnassa valkoinen viitoitusnauha veti kilpailijoita puoleensa niin kovasti, että he säntäsivät 90 astetta väärään suuntaan. Finaalissa samanlaisella – mutta paljon paremmin erottuvalla – nauhalla ei ollut minkäänlaista* vetovoimaa.

Tällä kertaa voimakasta vetoa aiheutti selän takaa kuuluva kuulutuksen ääni, joka sai lähtemään 180 astetta väärään suuntaan. Tai sikäli oikeaan, että kuulutuksen suunnassahan maali oli. Viitoitus sen sijaan lähti päinvastaiseen suuntaan, teki pienen mutkan ja kääntyi sitten kohti maalia.

finaalin-viimeinen
Finaalin viimeinen rasti ja loppuviitoituksen reitti.

Yllä olevaan kuvaan on merkitty, miten loppuviitoitus kulki. Olin alun perin ajatellut vetää nauhan punaisen nuolen osoittamasta kohdasta (silloin rasti olisi sijoitettu nuolen alla olevalle nenälle), mutta valvojat keksivät, että lännempänä oli loivempi kohta, josta irtomaarinteen pääsi helpommin alas. Heidän ehdotuksensa oli mielestäni hyvä, joten siirsin rastia hieman ja muutin viitoituksen reitin.

B-finalistien alkaessa tulla maaliin valokuvaaja huomasi, että osa lähti oikomaan punaisella nuolella merkittyä reittiä. Kuvaaja jäi paikalle opastamaan kilpailijoita, ja kun pääsin itse paikalle, jatkoin eteläisempää viitoitusnauhaa ehkä kolmisen metriä itäänpäin. Sen pidemmälle sitä ei voinut vetää, muuten nauha olisi houkutellut kilpailijat entistä varmemmin väärään suuntaan.

Finaalin vika rasti ja viitoitus.jpg
Viimeinen rasti pohjoispuolelta kuvattuna.

Päätimme TA:n ja valvojan kanssa, että paikalle on jätettävä opas, joka varmistaa että kilpailijat lähtevät oikeaan suuntaan. Näin kukaan A-finalisteista ei päässyt oikaisemaan.

Kuka hyötyi ja kuka kärsi?

Vaikka oikoreitti kartalla näyttää suhteellisen suurelta, ei se ollut kovin montaa sekuntia nopeampi kuin viitoitusta pitkin kulkeva oikea reitti, sillä rinne jyrkkä ja hankalakulkuinen. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) hyöty oli ehkä vajaan kymmenen sekunnin luokkaa.

Yhdessä B-sarjassa tehtiin protesti, koska sarjan kärkeen sijoittuneet oikaisivat. Tuomarineuvosto päätti kuitenkin hylätä vastalauseen, koska oikaiseminen ei parantanut kenenkään sijoitusta, eikä kartassa tai viitoituksissa ollut mitään virhettä.

Vai oliko?

No sikäli tietenkin oli, että tällaista ei saisi päästä tapahtumaan. Viitoituksella ei saisi olla oikaisumahdollisuutta, ja jos sellainen on, pitäisi sitä valvoa (alusta asti). Nyt vain kenellekään ei tullut mieleen, että joku voisi suunnata viimeiseltä rastilta muualle kuin selkeästi erottuvan viitoituksen suuntaan.

Mitä opimme

Viimeiseltä rastilta lähtevä suunnistaja ei yleensä katso karttaa eikä välttämättä viitoitustakaan vaan reagoi vahvimman rastilla saamansa ärsykkeen tai mielikuvan perusteella. Tai jotain siihen suuntaan [Päivitys 6.7.2017: Myös sillä, miten viitoitus merkitään karttaan, on väliä. Katso alta Pardalin hyvä kommentti.] Joka tapauksessa SM-tason suunnistajakin voi lähteä selkeästi väärään suuntaan, jos se mitenkään on mahdollista.

Maasto kilpailukeskuksen pohjoispuolella oli sellaista, että sieltä saattoi tuoda tuoda kilpailijat maaliin vain kahdesta vähän loivemmasta raosta. Olisikin pitänyt käyttää yleisörastin (alla olevassa kuvassa rasti nro 13) itäpuolista aluetta.

maalialue
D21 A-finaaliradan loppu.

Jättämällä yleisörastin pois olisin saanut esimerkiksi H21-radan hieman lyhyemmäksi (ratapituuksista lisää myöhemmissä kirjoituksissa), yhden rastin pois ja Kotolammen ylittävän rastivälin hieman paremmaksi. No, ensi kerralla sitten.

SM-pitka-R1-2016-H21-loppu-vaihtoehdot.png

Jos joku SM-pitkillä kilpaillut lukee tämän, niin olisi kiva kuulla kommentteja viitoitusratkaisusta! Kommentoi alle, lähetä sähköpostia tai käytä anonyymiä lomaketta.

*No oli sillä oikeasti vetovoimaa. Enemmistö lähti viitoitukselle ihan oikeaan suuntaan ilman opastustakin.